MADE IN CHINA

Mijn schoonouders houden van reizen, het liefst verre reizen want dat doe je als je gepensioneerd, maar nog fit van lijf en leden bent. Zo gaan ze regelmatig naar Bali en zijn ze inmiddels al twee keer in China geweest. Uiteraard komen ze elke keer terug met de mooiste foto’s, verhalen en … souvenirs. Als (schoon)ouders en opa en oma zijnde doe je dat, je houdt van je kinderen en kleinkinderen en wil ze op die manier deel uit laten maken van de herinneringen aan de wondermooie reis die je gemaakt hebt.

De souvenirs lopen enorm uiteen, van prullaria (excuses maar ik kijk een gegeven paard echt niet in de bek) tot écht wondermooie poppen en tasjes. Na hun laatste reis naar China kreeg vriendlief een horloge. Tja, een horloge uit China, dan denk je algauw aan ‘troep uit China’, meer Beverwijkse Bazaar kwaliteit. Maar goed, het horloge op zich zag er écht leuk uit met een afbeelding van Mao. Bij elke seconde die de secondewijzer vooruit gaat zwaait hij met zijn hand. Heel apart! Vriendlief was heel erg verguld met het horloge en heeft het veel gedragen totdat het horloge het niet meer deed. Vlak daarna kreeg hij een mooi horloge van een gerenommeerd merk dus Mao verdween in een kistje, of lade of op een onvindbare plek en werd een beetje vergeten.

Totdat vriendlief een aantal weken geleden ineens Chinese films ging kijken. Toen popte het horloge ineens weer op in zijn herinnering. Na zoeken en zoeken kwam die tevoorschijn uit een lade. En wederom was mijn lief weer enorm blij, nu vanwege het feit dat hij het vergeten horloge weer had gevonden. Het toeval was dat het een zaterdag was en op zaterdag is het bij ons in de stad marktdag en op de markt heb je goedkope batterijtjes die er ‘klaar terwijl u wacht’ worden in geplaatst. Want ja, met een souvenirtje ga je niet naar een juwelier toch?

Eenmaal op de markt maakte de man in de kraam het horloge in alle stilte open, hij keek erin en zonder een woord maakte hij het weer dicht zonder het batterijtje vervangen te hebben. Hij keek manlief aan met de woorden “mooi uurwerk, goed horloge, Russische makelij meneer”. Hij wond het horloge op en gaf het met een knipoog terug aan mijn lief …

-najaar 2015-

Geef een reactie